maanantai 27. elokuuta 2012

Mökki on pian ongelma


Suomalaiset ovat kesästä toiseen muuttaneet kaupungista maaseudulle, asfalttiteiltä luonnon rauhaan veden äärelle.
Kesäasutuksesta tuli monille kunnille  uusi mahdollisuus. Kesäasukkaita rannoille odottavat muutkin kuin mummut, papat ja muut sukulaiset. Tuo mahdollisuus on pian menetetty.
Nuorisoa ei vanhempien matkassa enää juuri näy. Vaatimattomaan, luonnon ehdoilla tapahtuvaan rauhoittumiseen ei nuorilla ole ainakaan vielä samanlaista tarvetta kuin vanhemmillaan. Heitä ei liiemmin innosta mökin varustus, jos sieltä puuttuu sähkö, televisio, tietokone tai lämmin suihku, kaakelit pesuhuoneesta tai muut kaupunginasunnosta tutut mukavuudet.
Nuorten toiveet ja asenteet toki voivat muuttua vanhempien toivomalla tavalla, mutta uudet ympäristömääräykset eivät muutu. Vaikka kesäasuntojen jätevesien lupaehtoja lievennettiin ja siirtymäaikoja jatkettiin, varoitus on kuitenkin annettu. Vanhemmat ja suuriin ikäluokkiin  kuuluvat ymmärtävät jo, että ehkä heidänkin mökkinsä jää kesäksikin kylmilleen kun heistä aika jättää. Ja jo sitä ennenkin.
Ystäväni kauppasi viime kesänä uusia mökkitontteja golfkentän laidalta Pieksämäellä. Enemmän  kuin kaksi kolmesta oli valmis vaihtamaan nykyisen upealla paikalla mäen rinteessä, honkien keskellä järvimaisemalla varustetun perinteisen mökkinsä pelkkään tonttiin lähellä taajamaa.
Syynä oli heidän tulevaisuudennäkymänsä: nuoria heidän mökki ei innosta ja kaivinkoneita koskemattomaan luontoon ei haluta päästää tai maastomuotojen takia pääse. Jätevesimääräyksiin heidän paikassaan ei koskaan päästä heidän voimavaroillaan.
Turun lähellä Varsinais-Suomessa ei ongelmaa ehkä vielä näy, sillä lyhyen etäisyyden vuoksi merenrantapaikoilla riittää kysyntää vielä pitkään.
Mutta aivan kokonaan ongelmaa ei täälläkään voida sivuuttaa. Mökin kunnolla ja sijainnilla tulee olemaan entistä suurempi merkitys hinnanmäärityksessä: Hintahaitari on jatkossa aiempaa leveämpi.
Tulevaisuuden kannalta olisi parasta, että Naantalissa ainakin nykyisen viemäriverkoston ulottuvilla olevat kesäasunnot liitetään yleiseen viemäriverkkoon hallitusti järkevän aikataulun rajoissa. Se ei ole ylivoimaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti