tiistai 9. syyskuuta 2014

Parempaan suuntaan Naantalin taloudessa

Naantalin kaupungin talouden puolivuotisraportti herätti maanantaina valtuustossa paljon vähemmän keskustelua kuin olisi ollut aihetta. Tulos-odotus on kohentunut lievästä alijäämästä pieneksi plussaksi. Samuli Santalahti tulkitsi mielestäni aivan oikein menokehityksen viestivän myös positiivisesta asennemuutoksesta hallintokunnissa. Talousarvio ei ole asiakirja, joka velvoittaa käyttämään siihen merkityt määrärahat mahdollisimman tarkasti. Määrärahat ovat maksisimi ja vähemmälläkin saa tulla toimeen.
Naantalin kaupunki on lopulta varsin pieni taloudellinen yksikkö. Yksin kaupunginjohtajan tai luottamushenkilöiden ei  kuitenkaan ole mitenkään mahdollista valvoa tai ohjata 130 miljooan euron vaellusta. Kontorolli pitää olla hallintokunnissa ja tehtäväalueilla.
Tarkastuslautakunnan puheenjohtajana olen erityisen tyytyväinen siitä, että eräillä tehtäväalueilla on todella eletty niukasti palvelujen laadusta tinkimättä. Se olisi ollut valtuustossa suuremmankin kiitospuheen paikka.
Ja talousraportissa ei ollut vielä edes näkyvissä sitä muutosta, mikä on tapahtumassa henkilöstömenojen kehityksessä. Jos tarkasti lasketaan on henkilömenoissa 0,5 miljoonan euron alitus viime vuoden vastaavaan verrattuna, vaikka sivistystoimikin on saanut luokkakokojen pienentämiseen valtion tukea enemmän kuin aikaisemmin.

Monen vuoden saarna ja kaupunginhallituksen tiukka linja vapautuvien virkojen täyttämättä jättämisestä  alkaa näkyä. Viime vuonna eläköityi yli 30 henkeä, jonka vaikutukset näkyvät vasta tänä vuonna täysimääräisesti. Tänä vuonna eläköityy ja muuten vapautuu yli 50 virkaa tai tointa, mikä palkkasummana tarkoittaa n. 2,5 miljoonaa euroa. Tulevina vuosina joka vuosi tulee 1,5 miljoonan säästöt harkittavaksi vapautuvien vakanssien seurauksena.

Kaupungilla on edessään niin kovat säästötoimet valtionosuuksien laskun seurauksena, että vapautuvien virkojen suoma mahdollisuus pitää ottaa todesta. Tässä tehtäväalueiden esimiehet ovat huippupaikalla. Heidän taidoista nähdä, neuvotella ja sopia tehtävien jakamisesta riippuu kuinka siinä onnistutaan -  hallitusti.
Ei luottamushenkilöt siihen pysty eikä tarvitsekaan. Meidän tulee vain kannustaa ja kiittää kun siihen on aihetta.

1 kommentti:

  1. No olisi todella paikka minimissään kiittää yksikköjen päälliköitä kulurakenteen hallitsemisesta.

    VastaaPoista