keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Nuppiautoja ja käytävähiihtoa

Kuntatalouden tehottomuudesta kirjoittaminen kirpaisee aina kun tietää, kuinka epäoikeudenmukaiselta se tuntuu monista. Toiset tekevät kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa töitä aivan uupumukseen asti. Tehottomuus ei koskekaan heitä. Tehottomuus on käsitteenäkin jotain muuta. Se on mm.  huonosti johdettuja organisaatioita, epämääräisiä toimenkuvia tai huosti harkittuja tehtäviä, joiden tekeminen ja teettäminen on täysin turhaa.
Suomessa julisiin tehtäviin on lähinnä vain otettu väkeä sotavuosien jälkeen. 2000-luvun alussa alkanut palvelurakenneuudistus jäädytti kuntaliitoksissa työsuhteet viideksi vuoksi. Sekään ei kuitenkaan riittänyt, vaan irtisanomissuojan aikanakin kuntiin rekrytoitiin lisää väkeä.
Järjestelmät ovat hyviä puolustamaan resurssien tarvetta. Olen puolivakavissani väittänyt, ettei meillä kohta riitä enää apua ja palvelua sitä tarvitseville, koska palveluorganisaatio on jo vienyt resurssit.
Ei tarvitse kertoa, missä sitä liikakapasiteettia on, sillä viraston omat työntekijät talossa ja kuntalaiset talon ulkopuolella näkevät sitä joka päivä.
Sitä olen ihmetellyt, että miten me päättäjät ja etenkin esimiehet sietävät sitä, että heidän vastuullaan olevan tehtäväalueen suorituskyvylle naureskellaan talon sisällä ja ulkopuolellakin.
Naantalissa puhutaan  kaupungin tunnuksilla varustetusta "nuppiautosta", joka ajelee pävittäin kaupungilla kolme miestä pieneen koppiin ahdettuna tai kaupungin kiinteistöjen kuntoa voi käydä tarkastamassa lukuisa joukko heinkilöitä pienen jutun takia.
Turha tätä listaa on jatkaa. Peukuta facebookissa, jos olet ollut tunnistavasi tehottomuutta kaupungin palveluiden hoidossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti