maanantai 13. lokakuuta 2014

Sotesta sittenkin vain soppa

Naantalin kaupunginvaltuusto pitää tuoretta lakiluonnosta sote-uudistukseksi keskeneräisenä ja epäonnistuneena.  Kuntia pyydetään ottamaan kantaa luonnokseen, jonka käytännön vaikutuksia ei pysty ennakoimaan eikä ennustamaan.
Sote-uudistuksen piti olla avain sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvun hillitsemiseksi. Sen piti vaikuttaa kestävyysvajeeseen ja sen piti  jakaa kustannukset tasapuolisesti sinne, missä työttömyys, ikääntyminen ja sairastuvuus on suurinta. Toisin on käymässä. Rintamat ovat kunnat vastaan maan hallitus ja pienet kunnat vastaan suuret kaupungit. Tästä ei mitään hyvää seuraa.
Ministeriö ei ole julkistanut alkeellisiakaan lukuja uudistuksen taloudellisista vaikutuksista. Rahoitusvastuun jakautumisesta on puhuttu yleisellä tasolla. Kuntaliiton ennakkolakselmat kuitenkin osoittavat, että rahoituksen painopiste Varsinais-Suomessa on kallistumassa Turun voitoksi ja pienten tappioksi.  Turku voittaisi vuositasolla 30 Me kun Raisio menettäisi n. 4 ja Naantali ehkä saman verran.Tarveindeksin perusteella sellainen ei kuitenkaan olisi perusteltavissa.
Sotelakiluonnoksen perusteella alkaa pelko hiipiä puseroon siitä, ettei uudistuksella tavoitellakaan pienempiä kustannuksia vaan vain jaetaan rahoitusvastuusta kuntien välillä. Kun isot kunnat eivät saaneet kuntaliitoksia läpi toivomallaan tavalla, liitoksen tuomia taloudellisia hyötyjä yritetään jakaa sote-uudistuksen avulla.
Oppositio oli hyväksymässä hallituksen esitystä Sote-uudistukseksi. Nyt on joka puolueen edustajienn huolehdittava siitä, ettei uudistuksesta tule vain uutta hallintohimmeliä, jonka tavoitteet ovat jotain muuta, mitä siitä on kirjoitettu. Lakiesitys on joka tapauksessa heikko esitys. Toivottavasti kuntien lausunnot luetaan huolella ja niistä otetaan myös opiksi - Kokoomuksessakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti