tiistai 3. helmikuuta 2015

"Ei enää koskaan työnantajaksi"

Moni entinen yrittäjä on luvannut, ettei ryhdy enää koskaan työnantajaksi. Takki on tullut täyteen.
Yrittäjän riskeistä yksi suurimpia on ryhtyä työnantajaksi. Ensimmäisen työntekijän palkkaamisen jälkeen  vastuut ja velvollisuudet oikeasti myös muuttuvat.  Verotukseen ja työnantajan sivukuluhin liittyvät määräajat ovat vain osa niistä. Yrittäjä on vastuussa työturvallisuudesta, työterveydenhuollosta, työaikalaista ja jopa työvuorolistoista. Palkkakaan ei enää ole yrittäjän ja työntekijän välinen asia.

Yhteiskunnan suhtautuminen yritystoimintaan on erikoinen - jopa eriskummallinen. Esimerkiksi vero yrityksen tuloksesta pitää maksaa etukäteen tietämättä millaiseksi lopullinen tulos muodostuu. Toki yrittäjä voi määrää itse arvioida, mutta sovitut ennakot on maksettava  eräpäivänä.
Arvonlisäveron voi joutua maksamaan ennen kuin myyntitulo on ehtinyt yrityksen kassaan. Vasta tuloksettoman perinnän jälkeen yrittäjä saa hakea alv:n takaisin. Moni  maksaa myös palkan työntekijälle ennen kuin työ on tehty. Velkarahalla tietenkin.

Työn teettäminen on luku sinänsä. Työnantajan velvollisuus on huolehtia, että työntekijä pystyy tekemään työnsä. Koneiden ja laitteiden pitää olla kunnossa, auton on käynnistyttävä ja kahviautomaatin toimittava.
Jos työntekijä onkin aamulla sairastunut, on työt jonkun tehtävä. Vastaat siitä olitpa itse missä tahansa. Tärkeintä kuitenkin on, että työntekijän palkka on varmasti sovittuna päivänä tilillä - riippumatta siitä onko kassassa rahaa vai ei. Työ ei ole ikävää, mutta vastuu painaa.

Tarinoita on lukuisia siitä, miten paljon aikaa rahaa ja tupakkaa yrittäjä käyttää antaakseen selityksiä ja selvityksiä yrityksen menoista verottajalle. Lakimiehet ja tilitoimistot tekevät töitä hikihatussa. Kukaan ei kysy paljonko se yritykselle maksaa. Byrokratia pyörittää yritystä. Ei yrittäjä itse.
Mikä se olikaan yrityksen toiminnan tarkoitus? Välillä tuntuu unohtuvan, että vastuunkantajana ei ole jokin etäinen työntantajataho, vaan yrittäjä itse, jolla on koko henkilökohtainen omaisuus. Paluutietäkään ei ole.

70.000 yrittäjää lähestyy eläkeikää.  300.000 työpaikalla odotetaan sukupolven  tai omistajan vaihdosta. Ostajia tai jatkajia ei kuitenkaan juuri ole. Riskit hyötyyn nähden ovat liian suuret.  Yrityskauppaan saataisiin vauhtia esimerkiksi puolittamalla toiminimen ja listaamattoman yrittäjävetoisen yhtiön myyntivoittovero muutamaksi vuodeksi.
Kauppojen lukumäärä korvaisi valtiolle sen, mitä yhdestä kaupasta veronalennuksena menetettäisiin. Yleensäkin verotusta pitäisi miettiä markkinoiden virkistämisen kannalta.

Yritystoiminta perustuu pääoman tuottoon. Mitä suuremmat ovat riskit, sitä suurempi pitää olla palkkio riskin ottamisesta. Suomessa yrittämisen riskit kasvavat koko ajan.  Pääomien tuotto on matalaa ja verotus kireää. Silloin kun pääomalle saa muualta paremman tuoton pienemmällä riskillä, ostajia yrityksille ei ole.

Työelämän joustoissa pitää ottaa järki käteen. Työpaikoilla tiedetään parhaiten, miten mennään yli vaikeiden aikojen. Ay-liikettä on moitittu työelämän pelisääntöjen vaikeuttamisesta. Säännöt itse eivät niitä vaikeuta, vaan niiden tulkinta. Jos pääluottamusmies on tehtäviensä tasolla, asiat sujuvat eivätkä mutkistu.

Yrittäjän palkasta pitää huolehtia. Listaamamattoman yhtiön osingonmaksukyky on heikko. Mikään verotuksessa ei kannusta yrittämään tai jatkamaan yritystä. Perintövero viimeistään lopettaa monen yrityksen toiminnan.

Tunnustan, että kuulun itse otsikossa mainitun lupauksen antaneiden joukkoon. Itselläni ei ole enää työntekijöitä, mutta olen käynyt puhumassa monessa yrityksessä työntekijöille  yrittäjyydestä ja työntantajan ongelmista. Enkä vain puhumassa vaan mentorina, hiljaisen tiedon ammattilaisena, myös ratkaisemassa  ongelmia.




13 kommenttia:

  1. Hei! Kissa pöydälle, rohkea veto!
    Kuulostaa siltä, että voisit olla sopiva ehdokas:
    http://www.city.fi/blogit/sori/yrittaja+etsii+eduskuntavaaliehdokasta/129128
    ja "kohtalotoverikin" löytyy:
    http://www.city.fi/blogit/sori/naista+syista+en+palkkaa+enaa+ketaan/129125

    VastaaPoista
  2. Asiaa. Vaihda vielä puolue toiseksi, niin voit päästä teeseilläsi eteenpäin. Kokoomus ei ole yrittäjien puolue.

    VastaaPoista
  3. Tässä kirjoituksessa on paljon paikkaansa pitävää sisältöä. Uskon kanssa että suuri määrä muitakin ihmisiä on jossakin muodossa samaa mieltä artikkelin kanssa, ainakin ne jotka ovat painineet tematiikan parissa. Haluaisin kuitenkin kiinnittää Juhan huomion siihen että kirjoitus vasta raapaisee pintaa ja toteamukset jäävät mielestäni aivan liian yleiselle "huttuiselle" tasolle.

    "Tämä on väärin. Jonkun pitäisi tehdä jotakin..."

    Konkretiaa kaivataan kirjoittajan suunnasta. Mihin Juha vetäisi, suhteuttaisi ja rajaisi nykyisten yrittäjien vastuun, yrityksen vastuun, työntekijöitten vastuun, viranomaisten vastuun ja yhteiskunnan vastuun? Pystyykö tätä problematiikkaa edes yleistämään tai käsittelemään kollektiivisena kokonaisuutena? On olemassa ongelmatapauksia, mutta on aika varmasti myös monia yrityksiä jotka eivät koe mainitsemiasi asioita toimintaa haittaaviksi.

    Tuntuu siltä että Juha hakee helpotusta byrokratiaan. Jos kerran asia on näin selvä oletan myös että konkreettiset muutosehdotukset olemassa oleviin lakeihin, säädöksiin ja viranomaistoimintaan esitetään, varsinkin kun kyseessä on näillä näkymin kansanedustajaehdokas. Tämä alvi, palkanmaksuvelvollisuus, viranomaistoiminta ja vaatimukset j.n.e. kun määräytyy lain ja sen tulkinnan mukaan. Ehkä aika selkeyttää lakia joka mahdollistaa yrittäjälle paremmat toimintaedellytykset?

    Onko ongelma meidän nykyisissä laeissa? Jos on, mitkä lait, pykälät ja säädökset ovat huonoja ja mihin muotoon ne pitää muuttaa? Pystytäänkö nämä muutokset toteuttamaan vinhaan tahtiin ensi eduskuntavaalien jälkeen?

    Jos viranomaiset ovat ongelma, millä tapaa ja mihin tämä pitää käytännössä muuttaa nykyisestä?

    Jos eri intressiryhmät kuten AY-järjestöt tai EK ovat "ongelma", miten asia manifestoituu konkreettisesti ja miten se voidaan muuttaa, miksi muutos olisi tässä kohtaa parempi ja kuinka nopeasti muutos kyetään tekemään? Mitkä ovat muutoksen esteenä ja mitkä ovat onnistuneen muutoksen seuraukset? Onko tämä ollenkaan realistinen toteuttamiskelpoinen asia?

    Itse en ole juristi enkä tunne lakia kovinkaan hyvin. Olettaisin kuitenkin että muutosta haikailevat tuntevat nämä ja osaavat muuttaa haittaa aiheuttavat säädökset paremmiksi.

    Konkreettiset ehdotukset mustaa valkoisella ovat kovaa valuuttaa tulevissa eduskuntavaaleissa, ihan riippumatta mikä puolue on kyseessä. Hyvät ehdotukset kannattaa tuoda esiin ennen kuin muut puolueet ja ehdokkaat omivat ne itselleen.

    VastaaPoista
  4. Yrittäjien puoluetta ei ole.

    VastaaPoista
  5. Hyvä ja konkreettinen analyysi. Markkinoilla menestyminen edellyttää kilpailukykyä ja joustavaa tapaa toimia, muuten homma ei pelitä. Yrittämisen ja työllistämisen ongelmat on kyllä päättäjien tiedossa, mutta tahto muuttaa puheet teoiksi puuttuu. Yhteiskunnan muutosvastainen asenneilmapiiri näyttää kypsyvän muutokseen vasta pakon edessä. Millä sitten luodaan työtä ja vaurautta yhteiskuntaan, kun yrittäjien edellytys työllistää loppuu? Velkarahalla hyvinvointia ei voi loputtomasti rahoittaa.

    VastaaPoista
  6. Kiitos hyvistä kommenteista. Ensiksi meidän pitäisi antaa arvo pienille yrityksille ja pienelle liikevaihdolle. Nolla tuloksellakin yritys on työllistänyt tilitoimistoa, jakelufirmoja ja teleoperaattoreita. Siksi verollisen liikevaihdon huojennusta pitää nostaa. Se olisi tunnustus työstä toisten yritysten hyväksi, vaikka oma leipä jää kaposeksi. Alvin saa nykyisin takaisin vasta sitten kun saatava on jäänyt perintätoimien jälkeenkin saamatta. Siksi alv-tilitykset tulee saattaa suoriteperusteiseksi. Pääomatuloja voidaan kohtuullisesti verottaa. Pääomilla tehdään työpaikat ja osinko korvaus riskinotosta. Olisi kohtuullista, että valtiokin ohjaisi myyntivoitoista ja osingoista verotulot investointeihin ja (alvia)tuottaviin työpaikkohin eikä julkisten rakenteiden ylläpitoon. Listaamattomat, yrittäjävetoiset yhtiöiden kaupoista myyntivoittovero voitaisiin pudottaa puoleen pariksi kolmeksi vuodeksi. Aikatuneiden kauppojen määrän kasvu korvaisi verotulon menetyksen yhdestä kaupasta. Markkinoille syntyisi liiketoimintaa, pääomaviertoja, uutta sitoutuneisuutta ja investointeja uuteen teknikkaan kun nuoret ottaisivat ohjat käsiinsä. Vaikeina aikoina pitää miettiä, miten myös yritksen kassavirtaa voidaan helpottaa. Nykyinen järjestelmä toimii hyvin niin kauan kuin yrityksellä menee hyvin. Vaikeina aikoina ongelmat kasautuvat ja niistä selviäminen voi kestää pitkään.

    VastaaPoista
  7. - työehtosopimukset pois
    - TES suojelee laiskoja, ammattiliittoon kuuluminen varmistaa kevyen työpäivän ja hyvän tilipussin
    - PK yrityksillä ei ole juuri pääomaa, sillä on vain runsaasti innokkuutta, mutta yleisesti motivaatio hiipuu kun muutaman vuoden päästä havaitaan, ettei tilikauden voittoa juuri ollutkaan
    - kun haluatte tietää osingoista ja pääomista, menkää vaikka Nokian sivuille
    - Lopuksi: Kun on maksettu TES.n palkat ja muut kulut, mitä jäi yrittäjälle? Yrittäjä on höynä, joka teki vain ilmaisen työpanoksen.

    VastaaPoista
  8. Työllistäminen pitäisi tehdä luvanvaraiseksi. Yrittäjä, älä työllistä, osta toiselta yrittäjältä työsuoritus.

    VastaaPoista
  9. Pitäisi siis etsiä toinen höynä, jota pääsisi kyykyttämään eli antaisi vahingon kiertää?

    VastaaPoista
  10. Ei toiselta yrittäjältä ostaminen ole vahingon kierrättämistä, vaan reilua riskien jakamista. Siinä kumpikin osapuoli tuntee vastuunsa ja on motivoitunut tekemään parhaansa - semminkin, kun mitään turvaverkkoja ei kummallakaan ole, vaan elämiseen tarvittavat varat on saatava tyytyväiseltä, maksavalta asiakkaalta.

    VastaaPoista
  11. Näinhän se valitettavasti Suomessa menee. Monet siirtävät yrityksensä pois Suomesta.

    Edelliselle kommentoijalle, onko yrittäjillä puolue?

    VastaaPoista
  12. Eivät kaikki työntekijät ole laiskoja, pitää muistaa sekin että jonkun ne työt on sitten tehtävä tai sitten on parempi vain perustaa yritys joka toimii vain omin voimin, haasteellisinta onkin löytää ne työntekijät joilla on motivaatiota työtehtäviensä kunnolliseen suorittamiseen. Jos tuo olisi niin helppoa, olisin itse siirtynyt yrittäjäksi. En kadehdi yrittäjän asemaa mutta teen työtä palkan vuoksi, en harraste pohjalla. Motivaationi kyllä riittää kevyesti työtehtävieni suorittamiseen ja täytyyy sanoa että jurppii kaikki kitisevät laiskurit yhtä paljon kuin työnantajaakin. Ei ole myöskään kovinkaan mukavaa seurata kuinka tässä maassa ei arvosteta työllistäviä yrityksiä, eikä naurata työn karkaaminen muualle. Työnsä tunnollisesti hoitava työntekijäkin on palkkansa ja työpaikkansa ansainnut, sitä tuskin voi yrittäjäkään kieltää, samoin tulisi työntekijänkin arvostaa työnantajansa panosta. Tuntuu vain että että nykyään on ainoastaan se oma napa lähinnä, ollaan sitten työnantajia tai työntekijöitä, harmi, koska uskon että asiat voisivat olla paremminkin. Yhtä vaikeaa on äänestäminen, tuntuu ne lupaukset vaan kovasti unohtuvan, kun on päästy arkadian mäelle, ja se lieneekin ainoa asia jossa kansanedustajat toimivat samoin, riippumatta puolueesta. Tsemppiä kaikille yrittäjille, toivotan teille kaikille menestystä ja parempia aikoja tulevaisuudessa.

    VastaaPoista
  13. Yrittäjänä tein lupauksen itselleni muutama vuosi sitten etten palkkaisi enää omaa henkilökuntaa kuin perinteisesti on tehty koska siltä ei enää voi vaatia hyviä työtuloksia. Lopputuloksena se että yritys nykyään pyrkii maksimoimaan alihankkijoiden määrää tilanteessa kuin tilanteessä koska siinä voi neuvotella hinnasta, laadusta, lopputuloksesta jne. Nämä mahdollisuudet on viety pois työnantajalta totaalisesti. Ne jotka eivät kelpaa alihankkijoiksi, ei kannata palkata töihinkään kun tehokkuus ja kilpailukyky kärsii liikaa ja kohta oma yritys voisi pian olla konkurssin partaalla. Ei voi muuta kuin ostaa sieltä mistä saa rahoille eniten vastinetta ja valitettavasti se ei ole enää suomalaiselta palkatulta työvoimalta muuten kuin välttämättömissä pakkotilanteissa. Ainoharva suomalainen työntekijä enää pysty olemaan kannattava resurssi työntantajalle monesta eri syistä. Sen kun näkee miten vievät yritykset ulkoistavat tuotannon muihin maihin ja vienti sakkaa, sen näkee miten raksamiehet tulevat suomeen rajan yli halvemmin kuin suomalainen vastaava, sen näkee kauppakeskuksissa ei enää näy suomalaisomisteisia yrityksiä vaan tytäryhtiöitä jotka välttämättömästi käyttää paikallista työvoimaa.

    Ne jotka oikeasti taas ovat hyviä työntekijöitä, uuvutetaan loppuun asti koska muuten eivät olisi kannattavaa pitää töissä.

    No, se siitä...

    VastaaPoista