tiistai 20. marraskuuta 2012

Pankkivero kurjistaa yrityksiä

Hallituksen tuore päätös pankkiverosta ei ole pankin vaan asiakkaan kustannus. Kuuntelin pankinjohtajien keskustelua siitä, monenko pankkivirkailijan työpaikka lähtee veron seurauksena. Miljoonan euron lisäkustannus vie työpaikan  25 työntekijältä.
Yksin uusi vero ei ole ainoa tekijä. Matalan korkotason takia pankkien marginaali kapeneen kovaa vauhtia. Kun käyttötilin korko on jo pitkään ollut nolla, lainakoron lasku syö katetta ja marginaaleja. Pankkien marginaalit uhkaavat kaventua ensi vuonna jopa 20 prosenttia.
Sekään ei tietysti ole yleensä ongelma, sillä yleinen matalasuhdanne vaatii sopeutumista kaikilta. Pankkien tilanne kiristyy tulossa olevien uusien vakavaraisuusvaatimusten takia.
Jos pankit ovat kasvattaneet luotonantoaan hyvinä vuosina, katteen ja tuloksen lasku estää lainamäärän kasvun.
Jos pankin tulos painuu miinukselle, mihin pitää varautua, voi uusien lainojen määrä jäädä pienemmäksi mitä vanhoja maksetaan takaisin. Siinä vaiheessa yritykset ovat jo suurissa vaikeuksissa, sillä rahoitus on loppunut kokonaan.
Ilmassa on samoja merkkejä kuin 1990-luvun lamassa, jolloin pankit kaatoivat yrityksiä maksuvalmiuden takia, jos myönnetyt luotot saatiin siten suurin piirtein takaisin.
Hallitus voi vielä lyödä yhden naulan lisää arkkuun määräämällä vero jokaisesta osakekaupasta. Yhdessä yössä verkkopankkia pyörittävät yhtöt on siirretty ulkomaille ja vain kotimaahan jäävät tilittävät veron tapahtumista.
Ilmeisesti veroa ei kuitenkaan tule, jos muut maat eivät lähde siihen mukaan. Jo tiedossa olevissa pankkialaa koskevissa muutoksissa on nieltävää riittävästi.
Pankkien irtisanomiset eivät tule yllätyksenä. Yllättävää on se, että hyvää tulosta tekevät pankit siihen ryhtyvät. Vakavaraisuusvaatimusten edessä mikään ei riitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti