tiistai 13. marraskuuta 2012

Väärä viesti valtuustosta

Istuin maanantaina ensimmäistä kertaa Naantalin valtuuston lehterillä pitkästä aikaa. Takana oli veroäyrikeskustelu ja veroprosenttiyksikön yksimielinen korotus. En kuullut vs.kaupunginjohtaja Kallu Sipposen puheenvuoroa, mutta se mitä siitä oli Rannikkoseudussa referoitu teki mietteliääksi.

Naantalin kuluvan vuoden tilinpäätös on painumassa 7 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Se tarkoittaa palkkakuluksi muutettuna sitä, että kaupungin palveluksessa oli väkeä 200 henkilötyövuotta enemmän, mitä siihen oli varaa.

Vajeen perusteella veroprosentin korotus oli siis enemmän kuin välttämätön.

Kaupungissa laaditaan parhaillaan palvelustrategiaa, jonka tavoitteena on antaa raamit sille, mitkä ovat kaupungin keskeiset tehtävät ja paljonko sellainen vaatii varoja ja resursseja.

Vs. kaupunginjohtaja heti, ettei meneillään oleva kulujen karsiminen koske vakituista henkilökuntaa, sillä sijaisiakin talossa on yli 220 henkeä.  Heitto oli huonosti ajoitettu sillä,  käsi oli just kuntalaisen kukkarossa.

Tuskin Sipponen sitä tarkoitti, mutta nyt jäi  mielikuva, että kahdella perättäisen veronkorotuksn tärkein saavutus oli turvata  paikka  virkasuhteessa oleville.  Veronkorotusten tärkein sanoma piti kuitenkin olla, että sillä turvattiin palvelut kaikille sitä tarvitseville. Sillä on vissi ero.

En myöskään pidä viisaana asettaa kantahenkilökunta ja sijaisia vastakkain. Kunnissa määräaikaisissa työsuhteissa on paljon kyseenalaisia ketjutuksia, joiden laillisuus yleensä katsotaan vasta sitten kun työsuhde on kokonaan katkennut. OAJ on uhannut käydä läpi joka kunnassa jokaisen sopimuksen. Tovotaan, että Naantali on yleisestä linjasta positiivinen poikkeus.

Minulla - ulkopuolisena - on yhä vakaa käsitys siitä, että kaupungin palvelustrategia nostaa esille virkojen ja tehtävien päällekkäisyydet, ja niihin on jatkossa puututtava. Sijaisia eli käsiä ja jalkoja tarvitaan suorituspaikoilla jatkossakin. Purkamista on tehtävä siellä, mikä suoristaa ketjua ja keventää päällikkötasoa.

Laihduttajat tietävät kuinka nopeus ja notkeus lisääntyy kun ylimääräinen painolasti saadaan pois. Laiduttaminen on iloinen asia. Eri asia on,  miten tuollainen 1250 hengen organisaatio saadaan jumppaamaan. Se nähdään ensi vuonna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti