sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Yksi vaihtoehto on liian vähän

Naantali on lähdössä mukaan yhdessä Turun seudun kuntien kanssa kuntaliitosselvitykseen. Valtionevoston asettama takaraja ilmoitukselle osallistumisesta lähestyy. Yhteisymmärräys koskee vain sitä, että on parempi sopia itse selvitykseen osallistumisesta kuin odottaa, että valtioneuvosto sen tekee.
Kaikille muille taktiikka on pelkästään ajan haaskausta paitsi Turulle. Turku uskoo ja laskee näin pääsevänsä ison askeleen eteenpäin Turun seudun kuntarakennemuutoksessa.

Olen itse ollut samalla kannalla. Olisi pään iskemistä seunään, jos itse ei selvitykseen osallistuttaisi kun kerran siitä on selvät ohjeet.

Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että pelkkä Turun seudun yhteinen kuntaselvitys ei riitä. Kun virallisena tavoitteena on yhden kunnan muodostaminen työssäkäyntialueelle, pelkkä selvitystuloksen kiistäminen tai vastaanhangottelu ei ole tae lopputuloksesta. Varsinkin kun parhaillaan sorvataan pykälään pakkoliitoksesta siinä tapauksessa, että jonkinlainen kansanäänestys asettuisi selvitystyön tuloksen kannalle. Vaikka ajatus tuntuu kovin kaukaiselta ja tässä kohtaa vielä perustuslain vastaiseltakin, ei ole syytä jäädä odottamaan tulevaa kehitystä.

Minusta Naantalin pitäisi käynnistää kaikessa hiljaisuudessa liitostunnustelut varmuuden vuoksi esimerkiksi Maskun kunnan kanssa. Masku oli aikoinaan alullepanijana Rymättylän, Merimaskun ja Velkuan yhdistämiselle Naantaliin, mutta Maskun valtuusto hylkäsi ajatuksen Maskun yhdistämisestä.

Kunnat, jotka eivät täytä valtioneuvoston asettamaan minimiehtoa eli 20.000 asukkaan rajaa, ovat enemmän tai vähemmän heikoilla kunnan tulevaisuutta ratkaistaessa. Minusta ainakin asukasmäärän raja pitäisi saada täyttymään tavalla tai toisella. Voi olla, että sen tavoitteleminenkin riittää silloin, jos joudutaan perustelemaan miksi liitos Turun kanssa ei tunnu tai ole järkevä, taloudellinen tai koknaisedun mukainen.

Se on selvää, ettei Naantali sen enempää kuin Maskukaan ole ajatuksesta innostunut, mutta jos kädessä on vain huonoja vaihtoehtoja, on niistä valittava paras. Tällä hetkellä aluillaan oleva liitosselvitys Turun kanssa johtaa vain yhteen päämäärään ja se on kaikista huonoin vaihtoehto. Silloin lisäksi ainoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti