maanantai 17. marraskuuta 2014

Hyvää työtä!

Turun seudun kuntajakoselvitykset ovat parhaillaan kriittisessä vaiheessa. Kuntien valtuustojen ja kuntalaisten kuulemiset ovat loppusuoralla.  Sen jälkeen kunnat saavat tutkittavakseen yksityiskohtaiset liitossopimusehdotukset.
Riippumatta kuntien vastauksista tuleviin ehdotuksiin, on syytä jo nyt kiittää selvitysten tekijöitä Risto Kortelaista, Oiva Myllyntaustaa ja Anterto Ritvasta. Alkuun näytti siltä, että kysymys on vain entuudestaan tunnettujen tosiasioiden päivittämistä ilman, että selvityksistä jäisi käteen mitään oleellista uutta.
Nyt on pakko myöntää, että selvitystyö ei ole mennyt hukkaan. Selvitysalueiden kuntien kustannustasosta, taloudellisesta asemasta ja palvelurakenteesta ei ole ollut ennen niin yksiselitteistä  ja tuoretta vertailutietoa, mitä  nyt on saatu ja mikä on verkossa jo kaikkien saatavilla.
Myös yritysten liikevaihdon, työpaikkojen määrän ja muuttoliikkeen kehitystrendistä on uutta, huolestuttavaakin tietoa. Väen ikääntymisestä puhumattakaan.
Jokaisessa kunnassa selvitysten pitäisi avata niin päättäjien kuin viranhaltijoidenkin silmiä laskemaan kunnan lähi vuosien selviytymismahdollisuudet oikein. Selvitykset todistavat myös sen vääjäämättömästi, että kuntaliitokset itsessään eivät ratkaise ongelmia, vaan korkeintaan antavat yhden vaihtoehdon lisää.
Kuntien menoihin, menorakenteisiin on puututtava määrätietoisesti ennen kuntaliitoksia ja etenkin kuntaliitosten jälkeen. Suurimmat erot palveluiden kustannuksissa ja siten  suurimman haasteen edessä ovat Naantali ja  maakunnan pääkaupunki itse.  Turun miljardiluokan menoissa  UI ja UII säästöohjelman  eruromääräiset tavoitteet ovat vaatimattomat. Kaarinan tai Liedon liittäminen Turkuun ei olennaisesti lukuja kaunistaisi ehkä paremminkin  vain kadottaisi tosiseikat useiksi vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti