tiistai 9. lokakuuta 2012

Sataman melu jo häiritsee asutusta


Naantalin sataman ympäristölupa on parhaillaan Etelä-Suomen aluhallintoviraston käsittelyssä. Nykyinen voimassa oleva ympärisölupa edellyttää meluselvityksen tekemistä ja jo todettujen asutukselle aiheutuvan meluhaittojen pienentämistä.
Humaliston kaavasta on kiistelty Naantalissa vuosia. Nyt kun alueelle on myönnetty lisää rakennuslupia kerrostaloille on selvää, että kun kaavavalituksista päästään eroon, alkaa lausunto- ja valituskierros sataman aiheuttamista meluhaitoista. Siinä kaupunki on puun ja kuoren välissä. Pitää ymmärtää sekä alueelta asunnon ostaneita että oman kunnan kassaa kartuttavaa satamatoimintaa.  

1990-luvun alussa oltiin huumautuneita alueen ansaintamahdollisuuksista. Nyt on jäljellä itse aiheutettu päänsärky.

Ohessa kuulutus Naantalin kaupungin ilmoitustaululta.

Kuulutus 25.9.2012

Naantalin sataman melua koskeva selvitys

Ympäristölupahakemus

Hakija          Naantalin Satama

Asia             Naantalin sataman melua koskeva selvitys

Hakemuksen mukainen toiminta          Tiivistelmä kuulutuksen lopussa

Kuulutuksen ja hakemusasiakirjojen nähtävänäpitoTämä kuulutus pidetään nähtävänä 20.9. – 22.10.2012 Naantalin kaupungin ilmoitustaululla ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston ilmoitustaululla. Kuulutus on lisäksi luettavissa osoitteessa www.avi.fi/etela

Hakemusasiakirjat ovat kuulutusaikana yleisesti nähtävillä Naantalin kaupungintalon palvelupisteessä (Käsityöläiskatu 2).

Muistutusten ja mielipiteiden esittäminenNiille, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea (asianosainen), varataan tilaisuus tehdä muistutuksia lupahakemuksesta. Muilla kuin asianosaisilla on mahdollisuus ilmaista mielipiteensä asiasta.

Kirjelmässä pitää mainita muistuttajan nimi, osoite, kiinteistön nimi, RN:o, kylä ja kunta, hakijan ja toiminnan/hankkeen asian nimi sekä DnroESAVI/345/04.08/2011.

Muistutukset ja mielipiteet on toimitettava viimeistään 22.10.2012 kirjallisina postitse (Etelä-Suomen aluehallintovirasto, PL 110, 00521 Helsinki) tai sähköisesti (ymparistoluvat.etela@avi.fi).

Kiinteistön osaomistajaa pyydetään toimittamaan tämä tiedoksianto myös kiinteistön mahdollisille muille haltijoille.

Lisätietoja antaa
Ympäristöylitarkastaja Hanna Pesonen, puh. 029 501 6424
sähköposti: hanna.pesonen(a)avi.fi

TIIVISTELMÄNaantalin sataman ympäristölupapäätöksen (nro 15/2007/2, annettu 13.4.2007, lainvoimainen KHO:n päätöksen jälkeen 19.11.2010) lupamääräyksessä 6 edellytetään Naantalin satamalaitokselta meluselvitystä melumittauksineen ja leviämismallilaskentoineen ottaen huomioon myös muut lähistöllä melua aiheuttavat toiminnot (teollisuus).  Selvityksen yhteydessä tulee sataman osalta tarkastella mahdollisuuksia sataman toiminnasta aiheutuvan melutason alentamiseksi Humaliston yleiskaavan AK-alueilla valtioneuvoston päätöksen (993/1992) melutaso-ohjearvojen saavuttamiseksi. Selvitys tuli toimittaa vuoden 2011 loppuun mennessä Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, joka voi selvityksen perusteella täsmentää tai täydentää ympäristöluvan määräyksiä.

Naantalin Sataman meluselvitys käsittää satamatoimintojen meluselvityksen vuodelta 2011 (nykytilanne ja ennustetilanne Sahanrannassa tapahtuvine muutoksineen), selostuksen tehdyistä ja suunnitelluista meluntorjuntatoimenpiteistä satamassa, sekä yhteisen ympäristömeluselvityksen vuodelta 2007 (koskien Naantalin sataman, öljysataman, voimalaitoksen, Finnfeedsin, Naantalin korjaustelakan, PQ Finlandin ja Mobil Oilin aiheuttamaa kokonaismelua). Vuoden 2007 selvityksen mukaan melutason ohjearvot ylittyivät kolmen asuintalon kohdalla (5–7 dB) sataman koillispuolella. Pääasialliseksi syyksi arvioidaan rekkaliikennettä.

Tehdyt meluntorjuntatoimenpiteet liittyvät liikenteen ohjaukseen (reitit) sekä rautaromun käsittelyn vähenemiseen ja käsittelytavan muutokseen. Suunnitteilla olevat meluntorjuntatoimet liittyvät laiturilla 20 ajorampin peruskorjaukseen ja laiturille 26 Sahanrannassa rakennettavan ylärampin teknisiin ratkaisuihin (rampin liukkauden torjuntaan pinnoitetta, joka vastaa hiljaisimpia asfalttityyppejä, rampin ritilärakenteena tullaan käyttämään melutasoltaan vähäisempää ritilätyyppiä, rakenteeseen asennetaan melua torjuvat kumilevyt jne.). Toisaalta ylärampin rakentaminen ja eräiden laivavuorojen siirto kantasatamasta hlSahanrantaan siirtävät liikennettä lähemmäksi asutusta.  Hakijan mukaan sallitut melutasot asuinalueilla eivät kuitenkaan ylity.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti