tiistai 15. lokakuuta 2013

Henkilöstömenojen vähentäminen ei ole uhka vaan mahdollisuus



 Talousarvio on valtuuston tärkein työväline ohjata kaupungin kehitystä. Se on ainoa sitova sopimus valtuuston ja  kaupungin muun organisaation välillä.
Nyt edessä oleva talousarviomuutokset ovat paitsi menojen ja tulojen ylityksiä ja alituksia, ne kertovat myös siitä, miten hyvin viime vuoden syksyllä asetetut tavoitteet ovat tähän mennessä toteutuneet.

Kahdeksan kuukauden toiminnan aikana syntyneet muutostarpeet ovat paljolti  teknisiä ja hallintokunnan sisällä tapahtuvia määrärahan käyttötarkoituksen muutoksia.

Muutokset sinällään eivät romuta talousarviossa esitettyä tavoitetta nollatuloksesta tai lievän ylijäämän saavuttamista, mutta työtä sen eteen on tehtävä voimallisesti. Nollatuloksen saavuttaminen ei ole vain rahakysymys. Naantalin kaupungilla on takanaan monen vuoden tappioputki, 18 Me. Kuntalaiset ovat huolissaan palveluiden tulevaisuudesta ja veroprosentin kehityksestä. Kaupungin työntekijät omasta työpaikastaan. Valtioneuvosto arvioi kuntien selviytymismahdollisuuksia paitsi muuttuvien haasteiden myös – ja ennen kaikkea kunnan omien talouslukujen perusteella.
Talousarviossa pysyminen ei siis ole vain rahakysymys vaan se on uskottavuuskysymys. Sillä mitataan meidän siis valtuuston, virkamiesjohdon ja koko kaupungin kykyä arvioida ja hallita nykyistä ja tulevaa kehitystä.
Käsillä olevissa muutosesityksissä omasta mielestäni on positiivista se, että eräissä hallintokunnissa tiedossa oleviin muutoksiin on reagoitu ja niihin on ryhdytty jopa hieman etupainotteisesti. Syntyvyys ja miinusmerkkinen väestökasvu pienentävät neuvolan, päiväkotien ja alaluokkien oppilasmääriä. Siihen on reagoitu ja se näkyy näissä luvuissa ja varmasti myös ensi vuoden talousarviossa. Resurssien hallittu alasajo on vaativa tehtävä. Sitä pitää tukea ja siitä pitää jakaa  tunnustusta.
Silti kokonaisuudesta tihkuu kovin niukasti tietoja.  Siitä, miten hallintokunnissa varaudutaan talouden tiukkenemiseen ja henkilöstömenojen kasvun hillitsemiseen. Tämän aamun uutinenhan valtakunnassa oli se, miten kunnissa lomautetaan henkilökuntaa urakalla.
Naantalin vs.kaupunginjohtaja Martti Sipponen on sanonut henkilökunnalle lähettämässään kirjeessä, ettei Naantalissa tehdä henkilökunnan lomautuksia tai irtisanomisia. Lupaus on aivan oikea, mutta se on ehdollinen.
Yli 50 miljoonan euron vuotuinen palkkaerä kasvaa maltillisenkin sopimuksen aikana 0,5 - 1 miljoonaa euroa vuodessa. Helposti lähes puolen veroprosenttiyksikön tuoton verran.
  Hallintokuntien on tehtävä voimallisesti töitä organisaationsa keventämiseksi.  On luotava valmiudet tehtävien ja toimenkuvien muuttamiseksi ja yhdistämiseksi niin, että merkittävä osa etenkin väliportaan viroista ja toimista voidaan jättää täyttämättä kun ne syystä tai toisesta vapautuvat. Tämä ei ole  uhka vaan mahdollisuus. 
Tehtävien aktiivinen uudelleenjärjestely antaa nykyisille työntekijöille tilaisuuden edetä urallaan ja ottaa uusia haasteita vastaan talon sisällä. Se on se vaihtoehtoinen tie lomautuksille ja irtisanomisille.

Talousarviomuutoksissa näkyy myös se epävarmuustekijä, mistä tarkastuslautakunta viime raportissaan jo huomautti. Talousarvioon on sisällytetty omaisuuden myyntituloja, kaavoitus- ja maankäyttösopimuksista kertyviä tuottoja liian optimistisesti. Nyt talousarviosta ehdotetaan poistettavaksi Humalistoa koskevia tuloja että menoja tältä vuodelta sekä uuden lupaavan energiayhteistyön tuottoja kaukolämmön tulosalueelta.
Humaliston osalta tuottojen tuloutumisen ajankohdan epävarmuus on ratkennut kun kaavan valituskierros on päättynyt. Ensi vuoden budjetissa ne sitten viimeistään ovat.
Myös satamatulojen ja yhteisöverotuottojen arvioiminen on jatkossa yhä haastavampaa.


Tässä maassa ei ole yhtään konsernia tai merkittävää yritystä, jonka hallitus ei kokoontuisi kuukausittain käsittelemään yhtiön taloudellista tilannetta.
Naantalissa tarkastuslautakunnan tekemistä havainnoista huolimatta hallitus ei käsittele eikä merkitse tiedokseen verkkosivuille ilmestyviä verotilityksiä ja hallintokuntien tekemiä talousraportteja kuukausittain. Mitä varten ne raportit sitten tehdään? 

Elokuussa hallituksen käsittelyssä ollut puolivuotisraportti oli eräiltä osin niin puutteellinen, ettei se edes lisäselvitysten jälkeen antanut kunnon kuvaa kesäkuun lopun tilanteesta. 
Yksi  epätarkkuuksista koski nyt käsittelyssä olevaa keskusvaraston palkkamäärärahojen käyttöä. Sekä selitys että ylitystarve ovat muuttuneet elokuun jälkeen.Ylitystä perustellaan sattuneella talousarvion virheellä. Kolmelle  työntekijälle varattu määräraha oli merkitty liian pieneksi.
 Talousarvion mukaan keskusvaraston vahvuus on kuitenkin neljä henkilötyövuotta tänä vuonna. 

Vs.kaupunginjohtaja lisäksi toteaa, että keskusvarastoon olisi palkattu lisää henkilökuntaa talousarvion hyväksymisen jälkeen.
Naantalissa hallintokunnille on tämä vuosi viestitetty, miten tärkeää on vähentää sijaisten ja määräaikaisten työntekijöiden käyttöä. Tulokset näkyvät. Henkilöstömenojen kasvu on jäämässä selvästi aiempia vuosia pienemmäksi. Hyvässä tapauksessa jopa viime vuotta pienemmäksi. Sitä kehitystä ei saa vaarantaa sillä, että joissain toisaalla työsuhteita perustetaan ilman määrärahoja tai lisämääräraha-anomuksissa viivytellään tarpeettomasti.
Hallituksen on syytä miettiä ohjeistuksen tarkentamista ja  onko nykyistä määräaikaisten työntekijöiden nimityskäytäntöä tarvetta rajata joiltakin osin.

En tee varsinaista muutosehdotusta käsittelyssä olevaan asiaan, vaan toivon, että hallitus tarttuu tarkastuslautakunnan aiemmin tekemiin ehdotuksiin taloustilanteen tarkemmasta seurannasta,  valvoo talous- ja tilanneraporttien täsmällisyyttä ja  harkitsee puolivuotisraportin sijasta välitilinpäätöskäytäntöön siirtymistä heti kun se tietojärjestelmien puolesta on mahdollista. Silloin puolivuotisraportti ei olisi enää arvio tai ennuste, vaan vankka pohja reivata kurssia niin, että aiemmin asetettu maali on  varmasti saavutettavissa.
Tämän vuoden tavoite on käden ulottuvilla. Siihen on kuitenkin yhä pitkä matka. Neljä raportoimatonta kuukautta.

Puheeni Naantalin valtuustossa 14.10. talousarviomuutoksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti